Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, hramul catedralei oneștene

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, hramul catedralei oneștene

Și în acest an, cu prilejul sărbătoriri hramului, tinda Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” din Onești a fost împodobită de inimile calde ale credincioșilor din Onești și din împrejurimi, care s-au bucurat de marea Sărbătoare a Cincizecimii într-un cadru cu totul deosebit.

Programul liturgic dedicat acestui eveniment religios a debutat cu prima din cele șapte Laude, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia săvârșită sub protia Părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu înconjurat de un mare sobor de preoți din municipiu și din împrejurimi, rânduială în cadrul căreia s-au adus Milostivului Dumnezeu rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității oneștene și asupra acestui sfânt locaș și al închinătorilor lui. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Stavros din care fac parte și psalții catedralei, dirijat de psaltul drd. Ionuț-Cătălin Bănișor.

În ziua de 16 iunie, ziua de prăznuire a Cincizecimii, programul liturgic a început cu rânduiala Utreniei, urmând Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a hramului, săvârșită de asemenea sub protia Părintelui Protopop Ioan alături de preoții catedralei și alți invitați.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii adormiți ai acestui sfânt locaș, s-au înățat rugăciuni pentru elevii și studenții oneșteni care au de susținut examene în această perioadă și pentru toți creștinii care au participat la acestă sărbătoare. Răspunsurile la strană în cadrul Sfintei Liturghii au fost oferite de Corala Armonia – Ion Cunțan dirijată de Prof. Aristică Vaida. A urmat în rânduiala specială a acestei zilei Slujba Vecerniei cu rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt spre sfințirea ramurilor de tei, simbol a limbilor de foc ce au coborât peste Sfinții Apostoli.

Cuvântul de învățătură rostit de părintele protopop s-a conturat în jurul învățăturii dogmatice despre Dumnezeu Duhul Sfânt, lucrarea Lui în istoria mântuirii și în viețile noastre. Protoiereul a transmis credincioșilor prezenți binecuvântarea Ierarhului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub binecuvântarea căruia s-a desfășurat acest eveniment religios și care de mai multe ori a vizitat acest locaș urmărind îndeaproape, cu părintească grijă, bunul mers al lucrărilor.

Părintele Paroh Justinian Alupei a mulțumit la final tuturor celor prezenți, părintelui protopop, părinților invitați și tuturor credincioșilor, amintind despre marele eveniment al sfințirii catedralei ce nădăjduim că va avea lor anul viitor. Toți credincioșii prezenți s-au închinat la odorul de mare preț, veșmântul Cuvioasei Parascheva ce se află în acest sfânt locaș, au primit ramuri de tei și au participat la o agapă frățească în cinstea sărbătorii.